Και τώρα που μπήκε η Σαρακοστή κι άρχισε η νηστεία (για όσους νηστεύουν) είπαμε να φτιάξουμε μία νηστίσιμη σπανακόπιτα την οποία όμως μπορούμε να φάμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ασχέτως νηστείας. Και με παραλλαγή για όσους δεν νηστεύουν!
Μία εύκολη συνταγή από την γιαγιά.
Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας περίπου 45 λεπτά (μαζί με το πλύσιμο-καθάρισμα του σπανακιού)
Χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα
Για την σπανακόπιτά μας θα χρειαστούμε:
Αφού ζεματιστεί, το στραγγίζουμε και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι με λίγο λάδι (να καλύψει την επιφάνεια καλά).
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στο λάδι που καίει σε δυνατή φωτιά και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν (περίπου 5 λεπτά).
Αφού μαραθούν ρίχνουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε συχνά μέχρι να χάσει τα υγρά του στην αρχή δυνατή φωτιά κι έπειτα σε μεσαία για να μην κολλήσει (περίπου 10 λεπτά).
Στο μεταξύ ρίχνουμε μία γεμάτη κουταλιά αλάτι και πιπέρι αναλόγως τα γούστα (εγώ ρίχνω μισή κουταλιά).
Αν βάλετε και τυρί φέτα στη σπανακόπιτα μη βάλετε πολύ αλάτι γιατί θα βγει πολύ αλμυρή.
Προσοχή μη σας κολλήσει το σπανάκι.
Ρίχνουμε και τον μαϊντανό και άνιθο. Εγώ χρησιμοποιώ περισσότερο άνιθο και λιγότερο μαϊντανό. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι όσο 2 χούφτες σας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το σπανάκι από την φωτιά (αν θέλετε τυρί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το προσθέσετε). Θα βάλετε περίπου 250 γραμ τυρί ή αναλόγως τα γούστα.
Απλώνουμε το φύλλο μας (για ευκολία χρόνου χρησιμοποιώ χωριάτικο φύλλο έτοιμο) κι απλώνουμε το μείγμα μας πάνω στο φύλλο να πάει παντού. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ η ποσότητα. Διπλώνουμε το φύλλο μας σαν ρολό με φάρδος όσο 3-4 δάχτυλα και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
Αφού κάνουμε και τα 6 φύλλα απλώνουμε λίγο λάδι από πάνω κι ειδικά εκεί που ενώνονται τα 2 ρολά και στις άκρες τους. Απλώνουμε λίγο με το χέρι και πάνω στο φύλλο για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ξεροψηθεί (περίπου 1 ώρα).
Έτοιμη η σπανακόπιτα μας!!!
Μία εύκολη συνταγή από την γιαγιά.
Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας περίπου 45 λεπτά (μαζί με το πλύσιμο-καθάρισμα του σπανακιού)
Χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα
Για την σπανακόπιτά μας θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό σπανάκι
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μαϊντανό
- άνιθο
- λάδι
- αλάτι,πιπέρι
- βιτάμ για το ταψί (ή λάδι)
Αφού ζεματιστεί, το στραγγίζουμε και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι με λίγο λάδι (να καλύψει την επιφάνεια καλά).
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στο λάδι που καίει σε δυνατή φωτιά και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν (περίπου 5 λεπτά).
Αφού μαραθούν ρίχνουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε συχνά μέχρι να χάσει τα υγρά του στην αρχή δυνατή φωτιά κι έπειτα σε μεσαία για να μην κολλήσει (περίπου 10 λεπτά).
Στο μεταξύ ρίχνουμε μία γεμάτη κουταλιά αλάτι και πιπέρι αναλόγως τα γούστα (εγώ ρίχνω μισή κουταλιά).
Αν βάλετε και τυρί φέτα στη σπανακόπιτα μη βάλετε πολύ αλάτι γιατί θα βγει πολύ αλμυρή.
Προσοχή μη σας κολλήσει το σπανάκι.
Ρίχνουμε και τον μαϊντανό και άνιθο. Εγώ χρησιμοποιώ περισσότερο άνιθο και λιγότερο μαϊντανό. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι όσο 2 χούφτες σας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το σπανάκι από την φωτιά (αν θέλετε τυρί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το προσθέσετε). Θα βάλετε περίπου 250 γραμ τυρί ή αναλόγως τα γούστα.
Απλώνουμε το φύλλο μας (για ευκολία χρόνου χρησιμοποιώ χωριάτικο φύλλο έτοιμο) κι απλώνουμε το μείγμα μας πάνω στο φύλλο να πάει παντού. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ η ποσότητα. Διπλώνουμε το φύλλο μας σαν ρολό με φάρδος όσο 3-4 δάχτυλα και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
Αφού κάνουμε και τα 6 φύλλα απλώνουμε λίγο λάδι από πάνω κι ειδικά εκεί που ενώνονται τα 2 ρολά και στις άκρες τους. Απλώνουμε λίγο με το χέρι και πάνω στο φύλλο για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ξεροψηθεί (περίπου 1 ώρα).
Έτοιμη η σπανακόπιτα μας!!!
Ωραία πίτα!! Από τις αγαπημένες μου!! Καλή Σαρακοστή!!
ReplyDelete